Monday, March 6, 2017

Dexterous Travellog | Perhentian Island, Terengganu. 1-3 Mac 2017

Hello! Hai! and Assalamualaikum!okay so I just got back from Perhentian Island, Terengganu, Malaysia.
So, ramai sebenarnya yang reply ig story tanya macam mana nak pegi sana kan? so this post are worth to read (perhaps)πŸ˜‰πŸ˜‰ 
.
So Alhamdulillah on 1st of March me and the girls ((dexterous members exc Fatin )) went to Perhentian Island which is one of the beautiful islands to visit in Malaysiaaa!!!πŸ™ŒπŸ™ŒπŸ™ŒπŸ™ŒπŸ™ŒπŸ™Œ. Trip ni actually dirancang oleh either Belle or Amal at first. Haha At first semua pakat tanya nak pegi mana sebab no ideakan so, tetiba ada idea nak gi Perhentian island since the rating for this island sangat memberansangkan.πŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒBila ada ja orang sebut nak pegi Perhentian aku excited terus haha even dah dua kali pegi sana tapi still rasa nak pegi lagi!!! So i joined them and kami buat group ws Dexterous Travellog πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ since semua yang nak join adalah dex members hahahaha. Benda ni dirancang dari bulan 12 ((kot)) Rancang ni memang awal sebab since ni trip pertama kami kan hahahahaha okay trip ni tak semua batchmates ikut sebab ((ada sebab sebab tertentu.)) And of course exclude the boys because hahahahahahahha ada la sebab dia... haa banyakkan sebab hehe tak pa tak penting. So dalam post ni aku akan ceritakan perjalanan kami semua ke sana berserta dengan tips tips yang mungkin diperlukan kepad sesiapa yang berhajat hendak ke sana yaaa.πŸ˜‡πŸ˜‡
.
Selasa |28/2/17 | 9:30 malam


#Tips 1 ; Tiket Bas
Alhamdulillah seperti yang dirancang, kami berkumpul di Stesen Bas Butterworth memandangkan tiket bas nak ke Kuala Besut hanya ada pada pukul 8 pagi and 10 malam sahaja. Okay so u guys yang nak pegi Pulau Perhentian, Jeti untuk ke sana adalah jeti Kuala Besut, Terengganu. For those yang nak pegi dengan bas, bas yang kesini sani express (dari KL- Kuala Besut) , and Ekspres Perdana (Penang-Kuala Besut) okay pasal bas ni memang kena buat research betul betul , boleh je refer encik gugel bas bas yang turun dekat terminal bas dan teksi kuala besut (( because I did the same!)) okay lepas search boleh laa book ticket (( highly recommended sebab takut tiket habis and time book ticket kalau boleh book ticket untuk balik sekali πŸ˜ƒπŸ˜ƒ)) semua ni memudahkan uguys. so memang bas untuk ke sana memang either pagi or malam sahaja. so macam kami ni, kami ambil tiket malam sebab pagi esoknya nak naik boat and terus bertolak ke Perhentian island.  So alhamdulillah kami bertolak ke sana lebih kurang pukul 10 malam.
p/s for those yang nak pegi sana naik flight kan? Highly recommended turun di Lapangan terbang Kota Bharu sebab lagi dekat dengan Kuala Besut ((even Kuala Besut dalam Terengganu tapi sempadan dengan Kelantan and jarak Kuala Besut dengan Kota Bharu tak sejauh Lapangan Terbang Kuala Terengganu )) so boleh buat research from other blogs because I also did the same!! hehe



 10 orang yang bertolak dari Penang (( ada perak, kedah jugak tapi semua kumpul sini ))

dua orang bertolak dari KL


Trip ni 13 orang yang join and 10 orang betolak dari penang, dua orang dari KL and seorang dari Kelantan.

Day 1 | Rabu | 1 Mac 2017| 4:30 pagi

Alhamdulillah dalam pkul 4;30 pagi, kami tiba di Terminal Bas Dan Teksi Kuala Besut ((trip dari Penang)) so sampai ja sana , ada ja orang lain tengah tunggu bas jugak so bila sampai ja, pak cik bas terus leh agak kami nak pergi Perhentian Island, so dia terus bagi direction nak kesana. Dekat je Terminal Bas dengan Jeti . heheh serious dekat. jalan kaki 10 minit je (( in sha Allah)) huhu so bila sampai je Terminal ada di antara kami masih belum tunaikan solat Isya' so pakat cari surau dekat area terminal laa nak solat kan, tapi tengok tengok kunci . So berdasarkan info yang dibaca dari blog, ada ja masjid dekat dengan Jeti Kuala Besut tu, so kami pun jalan la ke sana ((lebih kurang 10 minit sampai la)). Sampai je kami rest jap and ada yang solat isya' semua and kami divide into two teams dimana satu team pegi ambil Hanan and Pieja yang baru sampai dari KL - satu team lagi jaga beg beg . huhu. Dah berkumpul semua, tup tup azan subuh so kami tak lepaskan peluang untuk solat berjemaah disitu. Selesai solat semua, time nak salam makcik makcik yang juga datang solat, bertubi tubi gak soalan yang ditanya kami hendak kemana huhuhu kami pun nyatakn la hajat kami semua, Mostly makcik makcik tu bagi respond macam risau laa sebab time tu musim tengkujuh and weather tak elok dengan ombak kuat semua memang bahaya laa. Kami pun dah start risau.


Di hadapan pejabat Fauna Beach Chalet untuk buat bayaran sepenuhnya.

Masjid Kuala Besut. 

Sempat tangkap pic for Mira and Mimi time atas Jeti. p/s Masel buat apa tu? Haha



#Tips 2 : Check Cuaca
Okay check cuaca before pergi mana mana sangat perlu! sebab untuk safety kita, untuk kelancaran program kita kan, so ditakdirkan time kami rancang before tu memang cuaca cukup cantik dah, tapi elok elok nak jalankan semua, macam macam benda buruk yang kami dengar dari orang tempatan ; contohnya, ada seorang pakcik tu (( Tok Siak kut)) dia cerita la yang ada team yang time pegi okayjaa, tapi time nak balik tu, ombak tetiba kuat and jabatan laut tak benarkan depa tinggalkan pulau sampai laa everything went back to normal. So check weather elok elok before nak pegi jalan jalan ke mana mana pulau, pantai, laut hehehe okay waktu yang sesuai nak pegi Perhentian maybe bulan April hingga Oktober atau Mac hingga November. Tak sure about musim musim ni, so memang kena check betul betul pasal laut okay ke tak. Laut tak jernih sangat kalau musim tengkujuh ((based on my experience)) so, check eh weather πŸ˜‰πŸ˜‰.
.
10.30 pagi ; So team kami dapat kebenaran dripada Jabatan Laut untuk kesana. Alhamdulillah!! hehehehe Excited pun ada risau pun ada actually sebab time tu overthinking gak ah, ye lah mana tau nanti time nak balik tu ombak kuat balik and kami kena stay kat pulau sampai la ombak okay balik kan, so time tu segala macam doa yang sedia ada kami baca hehe Alhamdulillah everything memang menyebelahi kami,

11.00 pagi
So lepas tunggu semua orang datang, (( semua tourists yang nak pegi Perhentian jugak)) kami pun naik lah boat (( boat besar ada bumbung semua )) *biasanya boat kecil ja nak pegi Perhentian tapi disebabkan ombak kuat kan, memang tak boleh la nak naik satu team satu boat, hmm, (( kena behave)) So terpaksa jugak laa berhimpit himpit kan? hehehe yup
ok. so kami pun mula bertolak. okay Ombak time tu agak kuat and memang boat rasa macam naik roller coaster pun ada HAHAHAHA serious talk, Abe Abe boat semua spare siap siap plastik hitam sebab dia cakap setakat ni memang orang banyak mabuk laut huhuhuhuh so, nak dijadikan cerita haritu, team kami memang tak duduk segroup laa hehehe so memang semua separate dekat semua part dalam boat tu, okay memang pening gak la sebenarnya sebab ombak kuat semua kan, so aku pun usya la laut disebabkan aku duduk sebelah tingkap boat hehehe dah penat dah tgok laut, aku pusing depan balik, tengok tengok ada Nana dah pegang beg plastik jernih, siap ada nasi lemak pagi tadi. Aku pelik. Pastu tengok Belle yang kat sebelah dia dok gosok belakang dah huhuhuhu sah dah start hmm,.. Tapi aku expect Amal nak muntah dulu hahahah sebab muka Amal dah pucat, tengok tengok Nana yang muka relax and cool huhuhuhuhuh. Time tu aku kesian dalam masa yang sama nak tergelak sebab tak expect duh HAHAHAHA *jahatkan aku*. Aku tengok Amal balik, hahahaha okay Amal dah tak lama dah, mat salleh sebelah Amal siap bai tisu lagi suruh lap peluh. huhu alahai. aku tak putus putus cakap kat depa, yang nak sampai dah. hahahahha padahal jauh lagi huhuhuhu. Amal dah start muntah dah, diikuti Adh pulak. Amal ngan Adh duduk sama row hahaha time Adh muntah, Korean sebelah dia memang nak mengelak dari tengok hahaha tapi ok la dia pass tisu for Adh jugak huhuhuh banyak ja Mat salleh yang lain siap pinjam Bam Cap Harimau tu huhuhuhuhuhu semua pakat pening, hmm so, ni tips yang lain,

#Tips 3 :
okay for those yang rasa tak yakin yang dia mabuk laut ke tak kan, better spare asam ke sweets ke untuk makan time atas boat, Ni prevent untuk rasa muntah. Boleh je nak telan ubat mabuk laut (( boleh dapatkan di farmasi)) hehe In sha allah tips ni membantu
.
Rasanya dalam sejam kami tiba laa ke Pulau Perhentian, Tapi drop orang lain dulu. Okay untuk maklumat, Perhentian ni ada dua, iaitu Kecil dan Besar. Haa Pehentian Kecil ni ada petempatan semua, Kalau yang Besar punya khusus untuk tourists semua laa.. For more information, boleh buat research okay?? heheh
.
#Tips 4:
okay so. kalau nak bawak luggage tu fikir masak masak dulu ya. Haha serious talk. Aku suggest bawak bagpack ok. Jangan luggage, sebab susah laa nak angkut masuk boat semua huhuhuhuh. Bagpack tu beli besar besar pastu sumbat je. Haha muat punyaaa.
12.30 tgh hari
 Kami tiba di Chalet kami Fauna Beach Chalet, Perhentian Besar. Hahaha time ni kena exchange ke boat kecil, cuak gak sebenarnya, hahahah serious tak cuak, buat buat time nak lompat masuk dalam boat kecil tu, boat tu terbalik ke haa macam mana? hahahha tapi okay je sebab kami semua kurus, HAhahhahahah
ombak dia kuat


okay time ni dah pindah atas boat kecil nak ke chalet dah


Amal, Fatin And Safwa naik boat lain sebab tak muat HAHAHA




Jeti Chalet Hahahahahaha (( pelampung okay))

Okay dah selesai Solat Jamak semua kami pun pegi makan tengah hari dekat restoran dekat chalet tu. 

#Tips 5 : Okay Tips ni kena take note yaaa untuk sesiapa yang nak bercuti di pulau pulau. Okay its about how much money you guys should bawak. Okay, for u guys information, basically prices things yang ada jual dekat kedai kedai kat pulau ni memang mahal 3x ganda hehehe ((normal case)) jangan terkejut laa plain water boleh cecah sampai RM3 sebab memang macam tu, ye lah, pulau kan? duit minyak boat lagi nak hantar barang barang mentah untuk dimasak dari darat ke pulau lagi kan? memang kena banyak duit laa huhu so kena consider laa pasal duit ni. So macam aku, time ni aku bawak lebih kurang RM500 hahahaha ((boleh bajet sendiri soal duit ni)) okay u guys bajet duit yang nak kena bawak lebih kurang sekali makan habis RM20 ((maybe laa)) Hahaha bajet macam tu je. Contohnya, bajet breakfast habis RM20,lunch RM20,dinner RM20. hehehe Bajet je. Macam aku, aku bawak dua botol air mineral besar siap siap, then maggi lagi, roti lagi. hehe ((backpack memang berat)) huhuhu
menu and harga. :')

port kami makan πŸ˜πŸ˜€




. Okay setelah selesai makan semua, kami gi jalan jalan kat pantai depan chalet.





Okay dah lepak semua makan semua kami rest and petang tu kami berkumpul lak untuk aktiviti Kayak!!! hehehe
Hanan 😍😍

A selfie before kayak!!!!!

The girls!!!









Okay dah selesai kayak semua, kami bersihkan diri, and dinner!! hehehe Restoran kat chalet ni pukul 9:30 tutup dah so yeah. malam tu aku Mimi ngan masel tak pegi makan kat restoran hahaha kami makan maggi je hehehehe (( save duit punya pasal)). 

Day 2 |Khamis| 2 Mac 2017

So , kami breakfast makan sadwich dengan sardin tin huhuhuhu 
.
Okay dalam 10 pagi macam tu, kami bertolak pegi snorkelling dekat snorkel points. Actually ada 5 points semuanya tapi, kami buat 3 out of 5 points sebab ombak kuat time tu. hmmm Kami tak dibenarkan pegi snorkel dekat Turtle and Shark points. (( sedih sikit)). Tapi somehow, we still enjoyed it!! hehehehe. 


Abang Ayol yang sporting ((Masel, Syikin,Pieja punya abang Fav ))



air dia sedikit keruh sebab cuaca tak berapa nak elok 














haa kakak bawak boat jom hehehe









okay sebenarnya, Amal and Pieja tesangkut dekat tepi pantai sebab tak pandai berenang and snorkel for sure. hahahahahah pastu nasib baik ada Abe Ayol tolong ajarkan depa hehehe bukan kami tak nak ajar, tapi kami pun main bantai je snorkel pakai cara sendiri huhuhuhuhuhuhuhu. so, takut kalau ajar japgi salah ajar pastu lemas haa kang tak pasal pasal kami kena haha so, Amal and Pieja belajar lu laa tepi tu, kami semua perderas ketengah dah, hehe excited punya pasal, sebab ikan ikan cute sangat. 😍😍😍😍 at the end Pieja and Amal berjaya snorkel!! Oh yeah!!!! Kebetulan aku memang bawak roti khusus untuk ikan ikan ni haa hehe so, time baling ja roti, penuh ikan kerumun, hahaha time ni Hanan ngan Mimi memang melompat laa sebab geli heheh lawak betul, tapi sumpah cute doe. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
.
#Tips 6 :
Time snorkel, bawak roti so that time snorkel boleh umpan ikan ikan datang, and kerumun, (( kalau tangkap gambar time ni cute tho)) hahahaha kami punya roti sikit sangat and excited punya pasal, lupa nak amik gambar huhu.

Okay selesai ja snorkel, Abe Ayol bawak kami lunch dekat Kampung Nelayan, Pulau Perhentian Kecil. Okay untuk pengetahuan semua kalau nak makan, kat sini murah sikit daripada pulau Perhentian Besar, sebab kat sini petempatan orang kampung, so harga makanan tak mahal sangat laa hehe. (( Boleh la tak mahal sangat)) Apapun memang sedap ah. huhuhuπŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹


Hahahah time ni memang burn dah, sebab snorkel punya pasal heheheh.

Okay, Petang tu,  next activity lak. Hiking!!! hahahahah hiking ke Kincir Angin Pulau Perhentian. Okay tempat ni wajib singgah if pegi Pulau Perhentian, sebab memang view dia dari puncak memang lawa ah, huhuhu . Actually tak kena hikin sangat pon, ada je tangga untuk ke puncak, tapi disebabkan ombak time tu kuat sangat, so Abe Abe Boat terpaksa hantar kami guna jalan belakang which is kena daki hahahhahhaha lenguh satu badan terus haha tapi sumpah worth it because the view wasπŸ˜πŸ˜πŸ˜πŸ˜πŸ’•πŸ’•







Tulang Belakang Dexterous Travellog yang telah berjaya merancang trip ni. hehe





Okay selesai je ke Kincir Angin kami balik chalet and gedebush bersihkan diri hehehe. Malam tu ada bbq di  chalet. Then disebabkan malam last kan, lepak gak ah malam tu. haha tapi still tak tahan mengantuk. So aku tak join depa lepak, aku Mimi balik bilik kemas skit sikit then tido terus.

Day 3 | Jumaat | 3 Mac 2017

Hari terakhir di Pulau Perhentian. Supposedly, kami punya boat pukul 1.00 petang, tapi disebabkan ombak kuat, kami bertolak lebih kurang 9.00 pagi. huhuhu.




 Naik ja boat dalam pukul 11.00 pagi kami sampai ke jeti Kuala Besut.First time benda yang ada dekat kepala ialah Shopping souvy hehehe Souvy kat Jeti lagi murah daripada kat Pulau. Since Mimi nak cari sekor penyu nak bawak balik kat adik dia so memang usya gak ah, tapi disebabkan terhalang oleh perut yang sangat sangat lapar time tu sebab tak breakfast lagi, so kami gi melahap lu, Lepas ja makan semua, kami pergi langsaikan impian iaitu membeli souvy hehehe boleh tahan murah dan cute cute lak tu souvy. Aku pulak busy pegang phone sebab time kat Pulau memang tak dak internet hahahahha sebab dekat area kami stay tu Celcom je ada line, and tune talk, ada la sekali dua hotspot tenet kawan, tapi kejap ja la hehehe.Ada jugak aku beli souvy sebab duit ada lagi heheeh seronok gak. Time tu Amal Masel Belle semua pakat dok fikir sama ada nak stay jeti sampai malam (( sebab tiket bas malam)) or pegi mana mana, so luckily kami jumpak pakcik bawak van yang boleh hantar kami pegi Bachok (( Rumah Masel and Pija!!!))) 
So about half an hour sampai la rumah Pija and Masel and we had a lunch together (( Again for free)) hehehe ronda ronda kampung diorang then sampai la pukul 7.00 petang macam tu, Van datang ambil kami ke Stesen Bas Kuala Besut.
.
It was a great Trip!!! hehehe okay, dah banyak cerita dah.
.
Tips Sebelum Jejak Ke sana.
okay untuk maklumat, na ke ke Perhentian, boleh pergi sendiri, atau pergi dengan agents yang ada dekat sana. Okay if nak cari agents, boleh gugel, boleh search dekat instagram. Okay macam kami, at first kami cari agent through instagram and dapat laa satu agent ni, tapi harganya agak mahal ((ikut bulan lak mahal dia tu)) So, kami tukar agent and kami dipertemukan dengan Derak Perhentian - Abang Aus. Okay korang boleh taip je dekat Instagram derakperhentian and ada semua contact number dekat situ. Okay time ambil contact number boleh je ws tapi agak lambat agent tu nak reply sebab ramai yang ws dia, so aku suggest, call terus, huhuh deposit RM50 je. Time nak cari agent tu, cari betul betul tau!! Tengok review, tengok comments orang, cari yang trusted agents!! untuk dielakkan darpada kena tipu lah okay?? Kalau tak nak search kat gugel, boleh ja direct terus drive ke Kuala Besut then park bebayar kat sana, and jalan jalan cari agent yang ada kat jeti Kuala Besut tu. Seriously banyak gila!! Banyak sangat! kalau cari kat Jeti sendiri memang trusted punya laa sebab siap ada pejabat semua kan. so tak ada ragu ragu dah. So boleh je pilih sendiri options yang ada. Kalau tak nak agent pun boleh. Cuma book chalet chalet yang ada kat Pulau Perhentian (( either Kecil or Besar)) Boleh pilih hehe pastu beli tiket speed boat, and chaw pergi sana. - harga tiket boat RM70 per person(( kalau tak salah la)). Okay disebab kan aku pergi dengan agent, so semua benda agent yang uruskan.. so, memang tak yah fikir pasal boat semua huhuhuh. So boleh je buat research dekat blog blog yang lain (( I did the same even kami dah book ejen)) so, memang kena plan betul betul la kiranya. Okay in case pergi sendiri, jangan risau, tak salah aku setiap area ada water taxi yang boleh disewa untuk bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain.. Contohnya, sampai sampai je Chalet, petang tu rasa nak gi Kincir Angin , haa boeh je cari Water taxi area tu and book it pastu pegi je la. 
.
#Review derakperhentian
Seriously dari hari 1st sampai la 3rd tak mengecewakan. sebab aktiviti semua macam yang tertera dekat jadual. Tapi disebabkan cuaca tak baik and ombak kuat semua, ada beberapa aktiviti yang tak dapat dijalankan. hmm.Tapi somehow tetap best!! aku bagi 9/10 laa rating untuk derak perhentian hahah ((kurang satu sebab tak on time hehehe)) . Staf Staf dekat Derak pun sangat sporting and ramah, baik baik belaka, suka bergurau, tak garang, hahahah layan dengan mesra pelanggan. haaa okay la kan. Chalet dia pun selesa even kami ambil yang kipas je (( ya allah malam sejuk sangat!!)) haha okay laa harga untuk pakej yang ditawarkan oleh derakperhentian ni serendah RM190 serious talk murah!! Tapi berbaloi hehehe. kalau add on aktiviti , ada laa charge duit sikit tapi still affordable. Tak lupa jugak boat #twinbrothersperhentian sudi bawak  kami yang bising and ajar Pieja and Amal snorkel hahahahahhahahha . (( And tangkapkan gambar nemo secara dekat)) cute gila nemo!! 
.
Okay dah la penat laa type banyak lak. okay Pasni ingat nak buat vlog lak. Jangan lupa view and subscribe!!!! Thank you for reading! Hope it will helps u guys!! 


1 comment: